آمیخته بازاریابی ۴C یا مدل ۴C (مشتری، هزینهها، راحتی و ارتباطات)
ممکن است از مدل محبوب ۴P در بازاریابی استفاده کرده باشید، که یک تئوری بازاریابی فروشنده محور در مورد محصول، مکان، قیمت و تبلیغات است. اما اگر مدل ۴C بازاریابی را امتحان نکرده اید، ممکن است فروش را از دست بدهید. این مدل همان رویکرد P 4 ها است با این تفاوت که یک رویکرد هدایتشده توسط مشتری است که ممکن است مؤثرتر از رویکرد متمرکز بر محصولات در دنیای امروزی مشتری محور باشد.
آمیخته بازاریابی ۴C ها شامل: مشتری، هزینهها، راحتی و ارتباطات هستند. با یادگیری استفاده از مدل ۴Cها، این شانس را خواهیم داشت که از منظر جدید (مشتری) به محصول خود فکر کنیم و این می تواند برای تجارت و هر نوع کسب و کاری بسیار خوب باشد.
در اینجا نحوه ی استفاده از آمیخته بازاریابی ۴C برای بهترین موقعیت محصول در بازار رقابتی آورده شده است.
به عنوان بازاریاب، به همهی ما در مورد چهار رکن راهبردی بازاریابی آموزش داده شده است. روش ۴P که متمرکز بر محصول، قیمت، مکان و تبلیغات است، که از روز اول آموزش ما در دنیای بازاریابی در حافظهی ما ریشه دوانده است. با این حال، این چهار دسته با چهار رکن واقعیتر بازاریابی دیگر همسو می باشند که همان آمیخته بازاریابی ۴C ها هستند.
آمیخته بازاریابی ۴C بازاریابی عبارتند از:
- مشتری
- هزینهها
- راحتی
- ارتباطات
۴C های بازاریابی چه هستند؟
رویکرد مبتنی بر آمیخته بازاریابی ۴C که شامل تقاضاها و نیازهای مصرف کننده، هزینهها، راحتی و ارتباطات هستند، مسلماً برای آمیزه ی بازاریابی بسیار ارزشمندتر از P4ها هستند. آنها نه تنها بر بازاریابی و فروش یک محصول، بلکه بر ارتباط با مخاطبان هدف از ابتدای فرآیند تا انتهای آن نیز تمرکز میکنند.
تمرکز رویکرد P4 بر یک راهبرد بازاریابی فروشنده محور است که می تواند برای فروش بسیار موثر باشد. با این حال، رویکرد آمیخته بازاریابی ۴C که یک دیدگاه مبتنی بر مصرف کننده است بیشتر در مورد راهبرد بازاریابی ارائه میشود.
برای توضیح بیشتر در بارهی اهمیت مدل ۴C ها، در اینجا آنها را جزء به جزء برای شما تجزیه و تحلیل میکنیم.
- تقاضاها و نیازهای مشتری (Customer)
اولین C در این آمیزه ی بازاریابی، تقاضاها و نیازهای مشتری است. اولین Cبه جای تمرکز برخود محصول، برپرکردن خلاء زندگی مشتری تمرکز میکند. این راهبرد بازاریابی برای مشاغلی که علاقهمند به درک مشتریان خود هستند، مهم است. هنگامی که مشتری خود را درک کردیم، ایجاد محصولی که برای آنها مفید باشد بسیار آسانتر میشود. مشتری تصمیم به خرید میگیرد و بنابراین، با ارزش ترین منبع در هر استراتژی بازاریابی است.
- هزینه (Cost)
دومین C در بازاریابی هزینه است. بهای تمام شده ی محصول خود را با قیمت آن اشتباه نگیرید. قیمت، تنها بخش کوچکی از هزینهی کلی خرید یک محصول برای مشتری است. تعیین هزینهی کلی و نه فقط قیمت محصول ما برای مشتری مهم است.
هزینه نه تنها شامل قیمت کالا میشود، بلکه ممکن است شامل مواردی مانند مدت زمانی که به طول میانجامد تا مشتری برای خرید محصول ما به مکان کسب و کارمان برسد، یا هزینه بنزینی که برای رسیدن به آنجا لازم دارد، باشد. هزینه همچنین میتواند شامل نفع و سود حاصل از خرید محصول یا عدم وجود آن برای مشتری باشد.
- راحتی (Convenience)
سومین C در این آمیزهی بازاریابی، راحتی است. راحتی مشابه «مکان» در استراتژی بازاریابی P4 است. با این حال، این دو بسیار متفاوت هستند. مکان به سادگی به جایی که محصول فروخته خواهد شد اشاره دارد. راحتی یک رویکرد مشتری مدارانتر در این راهبرد بازاریابی است. هنگامی که عادات مشتری خود را تجزیه و تحلیل کردیم، باید بدانیم که آیا آنها خرید را به صورت آنلاین انجام میدهند یا از فروشگاهها خرید میکنند و همچنین میخواهیم بدانیم که برای خرید محصول ما چه کاری انجام میدهند.
هزینهی کلی محصول تا حدی راحتی آن را برای مخاطب هدف تعیین میکند. هدف این است که خرید محصول، مقرون به صرفه و به اندازهی کافی ساده باشد تا مشتری بتواند بدون نیاز به اینکه به اصطلاح هفت خان رستم را طی کند به محصول دست یابد.
- ارتباطات (Communication)
چهارمین و آخرین C در بازاریابی، ارتباطات است. ارتباطات همیشه کلید بازاریابی کسب و کار است. بدون آن، آمیخته بازاریابی ۴C موثر نخواهد بود. ارتباط مشابه P چهارم، یا همان تبلیغات است. در عین حال، بسیار با آن تفاوت دارد.
تبلیغ یک محصول برای تحت تأثیر قراردادن مشتریان و به منظور ترغیب آنها برای خرید آن محصول استفاده میشود. تبلیغات اغلب می تواند نوعی بازار گرمی فریبنده و بی اثر باشند. درحالیکه، ارتباطات (دوباره) یک رویکرد مشتریمدار برای عملیات فروش محصولات است. ارتباطات مستلزم تعامل بین خریدار و فروشنده است. این راهبرد بازاریابی را میتوان به راحتی از طریق استفاده از رسانههای اجتماعی پیادهسازی کرد.
بازاریابی یک محصول در سایتهای یا رسانههای اجتماعی، یا حتی قراردادن پیوندهایی به پروفایلهای رسانههای اجتماعی می تواند برای مشتریانمان بسیار مفید باشد. این به آنها اجازه میدهد تا با برند ما در سطح شخصی تعامل داشته باشند و در نهایت منجر به وفاداری بیشتر مشتریان با برند محصول می شود.
به کارگیری رویکرد C4 بازاریابی
مدل C4 در بازاریابی میتواند برای هریک از راهبردهای آن بسیار مفید باشد. این راهبرد، بازاریابان را مجبور میکند تا قبل از اینکه محصولی را رشد و توسعه بدهند واقعاً مخاطبان خود را درک کنند. این راهبرد مستلزم برقراری ارتباط در کل فرآیند، از ابتدا تا انتها است و با درک آنچه مشتری از محصول شما میخواهد و نیاز دارد، شروع میشود.
هنگام استفاده از آمیخته بازاریابی ۴C فقط باید به یاد داشته باشیم که همیشه ابتدا به مشتری خود فکر کنیم و در طول مسیر با آنها ارتباط برقرار کنیم. در نتیجه، مخاطبان احساس خواهند کرد که مستقیماً با آنها و نیازهایشان صحبت میکنیم.
رویکردهای ۴P و C4 چگونه به هم مرتبط هستند؟
مدل ۴P و ۴C به هم مرتبط هستند زیرا هر دو جزء یک راهبرد بازاریابی هستند. اگر میخواهید کسب و کارتان به موفقیت برسد، باید هر چهار عامل و ارتباطات آنها با یکدیگر در نظر گرفته شود.
به عنوان مثال، قیمت را نمیتوان بدون در نظرگرفتن محصول و تقاضای آن توضیح داد، جایی که مشتری وارد بازی میشود. در دسترس بودن محصول ما تحت تأثیر کانالهایی است که انتخاب میکنیم و این همانجایی است که توزیع وارد عمل می شود. در واقع این بدان معناست که بازاریابان برای رسیدن به اهداف بازاریابی خود باید هر دو عامل را در نظر بگیرند.
با درک آمیخته بازاریابی ۴P و ۴C، همچنین نحوه ی تعامل آنها با یکدیگر، بازاریابان قادر خواهند بود استراتژیهای موفقی ایجاد کنند که بر بهینه سازی هر یک از این حوزههای مهم به طور جداگانه و ارتباط آنها با یکدیگر تمرکز دارد. اگر صاحب یک کسبوکار کوچک هستید، درک مدل ۴C ها میتواند به شما مزیتی که بیشتر مورد نیاز است نسبت به رقبایتان بدهد.
همچنین میتواند به ما کمک کند تا با کسبوکارهای بزرگتری که بودجههای بازاریابی قابل توجهی دارند، رقابت کنیم. به یاد داشته باشید که موفقیت آمیخته بازاریابی ۴C با شناخت مشتری، هدف و شناسایی نیازها و خواستههای آنها شروع میشود. سپس میتوانیم با محصولات یا خدماتی که آنها احساس میکنند ارزشمند هست پاسخ دهیم و شاهد افزایش سرسامآور فروش باشیم.
تعاملات خود را افزایش دهید و به مشتریان بیشتری دست یابید!
آمیخته بازاریابی ۴C بازاریابی به ایجاد یک استراتژی مؤثرتر کمک زیادی میکند که به ارزش محصول می افزاید و به ویژه نیازهای مشتریان را برآورده میکند و البته این استراتژی به سایر عوامل مرتبط با بازاریابی محتوایی نیز بستگی دارد.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید