
کو برندینگ چیست؟
امروزه افراد اهل فن و مشاورین سازمانی در جهان همواره بنگاه ها را به سوی شراکت های اصولی و استراتژیک یا کوبرندینگ (برندینگ مشترک) سوق می دهند. این افراد از این کار به عنوان یک پیشروی اساسی در راستای قوت بخشی به بنیان رقابت ها یاد می کنند. بر خلاف تمام توصیه های صورت گرفته در این زمینه، فعالان اقتصادی در ایران تمایلی به این موضوع ندارند. البته افرادی هم که مایل هستند به برندینگ مشترک یا co branding بپیوندند، متاسفانه از مهارت کافی برخوردار نیستند. برند های بزرگی در جامعه ی کنونی سر بر آورده اند که حتی از یک بازار محلی نیز نمی گذرند. این برند ها توانسته اند سلطه بر بازار پیدا کنند و نام خود را در جامعه مطرح کنند. اگر کسی بخواهد پای در این عرصه ی تجارت بگذارد و موفق عمل کند می تواند از کو برندینگ یا همان برندسازی مشارکتی بهره گیرد. کو برندینگ در واقع همکاری میان دو یا چند برند است. این همکاری در راستای تمام حوزه های شرکت ها نیست. بلکه تنها در عرصه ی برند سازی و بازاریابی، به مشارکتی مفید و کاربردی می پردازند و هر یک از شرکا و طرفین از سود آن بهره می برند.

هدف از نام تجاری مشترک چیست؟
از اهداف اصلی کو برندینگ (Co-Branding) یا برندسازی مشارکتی، شناخته شدن آن برند است. از اهداف دیگری که می توانیم برای این شراکت عنوان کنیم ادغام دو یا چند برند برای افزایش یافتن مخاطبان و مصرف کنندگان، مستحکم تر نمودن و همچنین ترکیب خاصیت های متفاوت مربوط به برندها در یک محصول است. زمانی که هر شرکت تصمیم نهایی خود را برای نام تجاری مشترک می گیرد باید حتما شریکی مناسب که اهمیت برندسازی مشارکتی را می داند انتخاب نماید.
شریک مناسب نه تنها شرایط اختصاصی و مد نظر شرکت را باید داشته باشد، بلکه باید در دید مخاطب و مشتری شرکت نیز مناسب بوده و پذیرای او باشد. یک شریک خوب و مناسب دارای خلاقیت و پشتکار است. محصول برندسازی مشترک شاید کمی برای مشتری هزینه ساز باشد اما حتما برای او خوشایند است.
برای نمونه می توان به کوبرندینگ دیزنی و کراکس اشاره کرد. همکاری یک شرکت رسانه های گروهی و یک تولید کننده ی کفش بچه گانه توانست با استقبال خوبی مواجه شود. هزینه ای که مشتری برای کفش ها پرداخت می کرد افزایش یافته بود اما زمانی که شادی کودک خود را هنگام خرید کفشی که کاراکتر دیزنی مورد علاقه اش بود را می دیدند پرداخت آن هزینه برایشان ارزشمند می شد.
درک بهتر برندینگ مشترک
کو برندینگ (Co-Branding) یک استراتژی مفید برای بسیاری از مشاغل است که به دنبال افزایش مشتری بنیادی، سودآوری، سهم بازار، وفاداری مشتری، تصویر برند، ارزش درک شده و صرفه جویی در هزینه هستند.
بسیاری از انواع مختلف کسب و کار، مانند خرده فروشان، رستوران ها، خودروسازان، و تولیدکنندگان لوازم الکترونیکی، از کو برندینگ برای ایجاد همکاری مساعد بر اساس نقاط قوت منحصر به فرد هر برند استفاده می کنند.
به عبارت ساده، برندسازی مشترک به عنوان یک استراتژی به دنبال به دست آوردن سهم بازار، افزایش جریان درآمد و سرمایه گذاری بر افزایش آگاهی مشتری است.
شرکت ها باید شرکای کو برندینگ خود را به دقت انتخاب کنند. به همان اندازه که یک شرکت می تواند از رابطه با برند دیگر سود ببرد، خطراتی نیز می تواند داشته باشد.
یک استراتژی خوب این است که به آرامی یک محصول یا خدمات حاصل از کو برندینگ یا برندسازی مشارکتی را قبل از توزیع آن تبلیغ کنیم، در نتیجه به بازار زمان بدهیم تا آن را بررسی کند.

استراتژی کوبرندینگ
به گفته کارشناسان برندینگ و بازاریابی، چهار استراتژی کو برندینگ متفاوت وجود دارد:
- استراتژی نفوذ در بازار: یک استراتژی محافظه کارانه که به دنبال حفظ سهم بازار موجود و برند دو شرکت شریک یا ادغام شده است.
- استراتژی برند جهانی: به دنبال ارائه خدمات به همه مشتریان با یک برند مشترک جهانی است.
- استراتژی تقویت برند: نمونه آن استفاده از برند جدید است.
- استراتژی توسعه برند: ایجاد یک برند جدید برای استفاده فقط در یک بازار جدید است.
انواع کوبرندینگ
برای ایجاد برندینگ باید تمام شرایط را سنجید و سپس اقدام به انجام آن نمود. کوبرندینگ (Co-Branding) دارای انواع مختلفی است که هنگام تصمیم گیری های قطعی برای فعالیت در این عرصه باید مورد توجه قرار گیرند. متداول ترین اشکال برندینگ شامل موارد زیر می گردد:
- مشترک بودن در اجزا: این نوع از برند سازی در تلاش است که به صورت کامل ویژگی های هر برند را در تشکیل یک محصول و یا خدمت به آن به کار گیرد.
- برندینگ مشترک درون شرکتی: در این مدل از برندینگ، شرکتی که دارای برندهای متفاوت است اقدام به ارائه یک محصول یا خدمت به واسطه ی ترکیب این برندها می کند.
- برندینگ مشترک ملی به محلی: در این نوع برند سازی مشترک، یک شرکت و یا کسب و کار کوچک با یک برند ملی یا بین المللی وارد شراکت می شود.
- برندینگ مشترک با سرمایه گذاری مشترک: این نوع از برند سازی به گونه ای است که دو یا چند شرکت اقدام به ایجاد شراکتی راهبردی می کنند و با یک برند مشترک محصولی را وارد بازار می نمایند.
- برندینگ مشترک با اسپانسرهای چند گانه: این نوع برندینگ را می توان پیچیده ترین نوع آن دانست و ملاحظات متفاوت آن را مد نظر قرار داد. در این مدل از برندینگ دو یا چند شرکت با توانایی های متفاوتی که دارند با یکدیگر اقدام به شراکتی اصولی و هدفمند در زمینه ی تکنولوژی، تولید، توزیع و مواردی از این قبیل می نمایند.

مزایای استفاده از کو برندینگ
بهره گیری از برندسازی مشترک حتما دارای فواید و مزیت های بسیاری است. در کو برندینگ یا همان برندسازی مشارکتی، محصول توانایی این را دارد که به واسطه ی پشتوانه ی چند برند به فعالیت های تبلیغاتی بپردازد و موفق شود جایگاه ویژه ای را به دست آورد. محصول به دست آمده نیاز به هزینه های معرفی زیادی ندارد. این امر به سبب این موضوع است که یک تصویر ذهنی از همکاری چند برند شکل گرفته و مطرح شده است.
زمانی که شرکتی به سوی کوبرندینگ (Co-Branding) می آید و وارد این عرصه می شود به صورت صعودی اعتبارش در بازار بیشتر خواهد شد. داشتن اعتبار در بازار از مهم ترین لازمه های هر شرکت و هر کسب کاری است. کو برندینگ و یا برندسازی مشارکتی یکی از روش های به دست آوردن مشتریان بیشتر است و در این عرصه خوب عمل می کند. داشتن مشتری های زیاد هم باعث رونق کسب و کار و شهرت بیشتر خواهد شد.

نمونه های موفق کو برندینگ
در سرتاسر جهان کوبرندینگ توانسته است خوش بدرخشد و موفقیت های بسیاری را نصیب شرکت های مختلف کند. طی سال های گذشته برندسازی های مشترک زیر بسیار پر ثمر بوده اند:
- کو برندینگ نایک و اپل: این دو برند اقدام به طراحی یک کیت ورزشی نمودند. این کیت سیستمی بی سیم بوده و توانائی این را دارد که اجازه بدهد کفش و آی پد به صحبت با هم بپردازند. فرستنده به کفش و گیرنده به آی پد وصل شده و اطلاعات میان آن ها مبادله می شود.
- کوبرندینگ مستر کارت و ویرجین: ویرجین یک شرکت خوشه ای بریتانیائی است که وارد برندسازی مشترک با مستر کارت که یک شرکت مالی آمریکائی هست شد. در این شراکت یک کارت اعتباری را توسعه داده و جامعه ی هدف خود را افرادی قرار دادند که فاقد حساب بانکی هستند.
سخن پایانی
هدف ما از نوشتن این مطالب اهمیت و ضرورتی بود که کوبرندینگ (Co-Branding) در سراسر دنیا دارد. هر کسب و کاری که عنوان و برندی را به یدک می کشد برای این که در بازار تجاری جزو موفق ترین های عرصه ی خود باشد باید پا به عرصه ی برندسازی مشترک بگذارد. با این حال باید توجه داشته باشیم انتخاب شریک مناسب و خلاق در این زمینه اصل مهمی است که باید حتما رعایت کنیم. در برند سازی به عمق برند باید دقت کنیم و به گونه ای عمل کنیم که هر زمانی حرفی از محصول خاصی می شود نام برند ما در ذهن تداعی شود.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید